Събития

Шеста изложба на Ирина Романова на събора в Подвис

Димитрина РАВАЛИЕВА

За шести път руската художничка Ирина Романова откри самостоятелна изложба на ежегодния събор на село Подвис. Картините са рисувани в България, много от тях са вдъхновени от природата на Подвис и околностите. Платната на Романова излъчват живот, защото тя е вярна на детайла. Макове и люляк, стара църква, стряха на селска къща… Художничката е майстор в предаването на атмосферата. Картините ѝ улавят неповторимостта на мига и душата на цветята.

На изложбата беше представен и авторски календар на Ирина Романова, посветен на Подвис, чието издаване предстои. Календарът включва тринадесет нейни картини, изобразяващи селото в различните сезони. Посетителите изразиха задоволство от оригиналната идея. „Много сме щастливи, че красотата на нашата природа е претворена толкова талантливо“, пишат в книгата за впечатления на български и руски. В Подвис има многобройна руска общност, а Романова е сред най-изявените ѝ представители.

Художничката е от Москва, вече седем години живее в Подвис. В руската столица е открила няколко самостоятелни изложби. Домакин на една от изявите ѝ е руското Министерство на отбраната. Забелязана и оценена в руската столица, Романова е включена с няколко платна в алманаха на стоте най-добри съвременни руски художници. В България е представяла творбите си в самостоятелни изложби в Карнобат, Айтос и други селища от региона.

Снимки: Николай Маруженко, Григорий Кулик