КонкурсиСъбития

Награждават победителите в Осмия литературен младежки конкурс на Център „Алеф”

Във вълнуващ празник на хуманизма ще се превърне официалната церемония за награждаването на победителите в Осмия литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. От тази година конкурсът е международен и ще събере на 24 и 25 юни в Бургас млади привърженици на мира и толерантността от 5 държави.

Конкурсът се организира от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и вече осем години успява да привлича вниманието на младежите към темата за стойността на човешкия живот, за добротворството и героизма на българите, които не са се уплашили и са спасили своите съграждани – евреи от хитлерофашистката военна машина и ужасите на Холокоста по време на Втората световна война.

До финала достигнаха 30 участници – 20 от България и 10 от чужбина – Израел, Полша, Словакия и Германия. Техните разкази ще бъдат събрани в четвъртия по ред сборник, издаден от Център „Алеф”, който през тази година ще е двуезичен – на български и английски език.

Награждаването, което е сред ключовите събития в културния календар на Бургас,  ще се състои на 24 юни 2021 г. от 19 часа в Международен конгресен център Бургас. Организаторите са предвидили и богата двудневна съпътстваща програма. На 25 юни младите автори ще имат вълнуващи срещи с изтъкнати творци, ще посетят знакови места в Бургас, ще осъществят контакти със свои връстници от други градове и страни, ще намерят нови приятели.

Церемонията по награждаване на победителите в конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България и със специалното съдействие на Община Бургас.