Отзиви

За първата любов и камъчетата по пътя

Роза МАКСИМОВА

Първата любов дава истинска буря от емоции и незабравими преживявания: плахи прегръдки, нежни целувки, трепетни чувства, силни преживявания, предателства и първи зрели решения. Романът на младата авторка Любляна Славенина „Нямаше Бог за нея“ е трогателна и проникновена история за една силна и опустошаваща тийнейджърска любов, която, сигурна съм, ще намери отклик в сърцето на всеки читател.

Главната героиня Кая е добро, нежно, но и неуверено в себе си момиче. Има всичко – дом, семейство, родители, чувства се уютно в своя свят, докато не се появява Той. Раян. Обръща света ѝ с главата надолу, влиза под кожата ѝ, в душата ѝ и оставя дълбоки рани. И въпреки всичко – нейните принципи, желания, стремежи и мнението на другите – тя е готова да бъде с него. Но на каква цена?!

Сюжетът на книгата е реалистичен, многопластов и цветен. Чете се леко, героите ту се препъват, ту се изправят, живеят на пълни обороти, но и на ръба, витални и пълнокръвни. Читателят преживява всичките им емоции, страда и се радва с тях. Без излишни назидания авторката ни представя една поучителна история, особено за тези, които са тръгнали надолу по стръмната и хлъзгава пътека, покрита с дрога и алкохол. Опитва се да вникне в причините за неприятните и лоши постъпки на героите, които причини могат да бъдат и доста неочаквани.

„Няма Бог за нея“ не е само увлекателно четиво, но и благодатна почва за мисли и разсъждения. Повдига темата за отношенията с родителите, близките, приятелите. За грижата. За филантропията. Тази книга ни учи да не съдим човека по външната обвивка, да преценяваме трезво ситуациите и да не се отказваме да се борим.

Романът е с отворен край. Съжаляваме за Кая – за нейните лутания, безволие и провалени мечти. Тя страда най-много. Но ни се иска да не е такъв краят на пътя на главната героиня. Тя трябва да продължи да се бори, най-вече със себе си. Дали ще постигне победа? Надяваме се да разберем това скоро – в продължението на романа, което авторката обещава да ни поднесе.