Събития

Български и македонски поети ще творят съвместно

Поети от няколко държави взеха участие в литературното четене в рамките на Международния фестивал „Рацинови средби“, посветен на големия македонски поет Коста Солев Рацин. Фестивалът се проведе в родния град на поета – Велес (Република Северна Македония). „Вълнуващо е да четеш от сцената на Народния театър „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“ – споделя Наталия Недялкова, която заедно с друга известната бургаска поетеса – Роза Боянова – представляваше България на престижния форум. Във фестивалното четене участваха представители на домакините и поети от България, Сърбия, Черна Гора и Италия.

Поезията от България получи висока оценка и бургаските поетеси бяха поздравени от кмета на Велес Аце Коцевски, представители на организационния комитет на форума, общината и литературната общност – Верица Тодоровска, Владо Смилев , Лили Арсова и Фросина Маджарова, и от потомци на поета Коста Солев Рацин, които отправиха специални поздрави към творческата общност и градските власти в родния им Бургас. По време на деловите разговори домакините проявиха висок интерес към международния литературен фестивал „Майски срещи на славянските творци „Свято слово“, който тази година отбеляза своята 15-годишнина. Писатели от Македония традиционно участват в Бургаския фестивал, чиито координатори са Вили Колева, Роза Боянова и Наталия Недялкова. За активизирането на сътрудничеството и популяризирането на бургаските писатели в Македония огромен принос има директорът на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София драматурга д-р Сашко Насев.

По време на международния литературен фестивал в РСМ писателските общности от Бургас и Велес взеха решение да подпишат договор за сътрудничество, който включва реализация на съвместни творчески проекти.