НовиниСъбития

Алек Попов гостува в Бургас с новата си „мисия“

Писателят Алек Попов ще представи в Бургас новия си комичен роман „Мисия Туран“. Представянето на книгата ще е на 9 юли 2021 г. от 19.00 часа в Центъра за съвременно изкуство на улица „Кирил и Методий“.

„Мисия Туран” се появява 20 години след култовия роман „Мисия Лондон“. Туран е измислена страна в Централна Азия по думите на писателя. Той предпочита името да е измислено, за да има повече свобода и алегоричност, макар да има предвид конкретни места. Класически комичен роман, представящ неповторими образи със средствата на иронията – забавно-тъжна и безмилостна сатира и поглед с насмешка върху самите нас.

„Всичко започна от един сюжет, който измислихме с жена ми на плажа в Поморие преди 10 години. Замислен като евентуално продължение на „Мисия Лондон“, този сюжет еволюира в напълно самостоятелна посока. Водещите теми са демографската криза, търсенето на корените, митът за произхода да българите, на фона на нестихващия политически карнавал. И разбира се, една вълнуваща любовна история за хора от различни култури“ – споделя Алек Попов в интервю за „Монитор“.

Корицата според писателя изразява част от идеите в книгата – чашата на Хан Крум, която в произведението се нарича Българският граал, както и цефалометърът, с който се измерват глави.

За Алек Попов:

Най-забавният сериозен български автор!

Захари Карабашлиев, писател

Гогол възкръсна – в България! Алек пише едновременно забавно и философски – един от любимите ми живи писатели не само в Източна Европа, но и в света днес!

Йосип Новакович, писател, финалист на наградата „Букър“

Попов е един от водещите български сатирици, нещо повече – той играе в първа дивизия на съвременните европейски писатели!

Себастиян Фастхубер, сп. „Фалтер“, Виена

Когато човек чете роман на Алек „във времена на актуална глобална криза“, ще му се стори, че този български вражалец има някакви пророчески способности!…

Теофил Панчич, „Време“, Белград